Ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός θεωρώντας πως μια ενιαία επίσημη θρησκεία θα μπορούσε να διατηρήσει ενωμένη την αχανή αυτοκρατορία, καθιέρωσε τη λατρεία του Ανίκητου Ήλιου, σαν την Επίσημη Εθνική Ρωμαϊκή Θρησκεία.
Αμέσως μετά τον θρίαμβό του επί της Βασίλισσας Ζηνοβίας, ορίζει την 25 Δεκεμβρίου (η οποία ήδη εορταζόταν από τους Μιθραϊστές σαν η γενέσιος ημέρα του Μίθρα ο οποίος εικονίζεται ως ο εκπρόσωπος του Ήλιου στη Γη - συγκρητιζόμενος με τον Απόλλωνα).
Η λατρεία αυτή κυριαρχούσε στην Ανατολική Αυτοκρατορία και είχε σαν επίσημο κέντρο λατρείας το περίφημο τέμενος Μπααλμπέκ στην Ηλιούπολη του σημερινού Λιβάνου ως την κοινή εορτή ενότητας και ευχαριστιών.
Η νέα κοινή θρησκεία ήταν τόσο πλατιά ώστε να αγκαλιάζει όλες τις λατρείες που υπήρχαν στην Ρωμαϊκή επικράτεια, ενώ ο ίδιος Θεωρούνταν Ανώτερος Αρχιερέας της και απαιτούσε να τιμάται ως Θεός.
Με αυτόν τον τρόπο η θρησκεία αποτελούσε τον στυλοβάτη της Αυτοκρατορικής εξουσίας την οποία άμεσα και έμεσα υπηρετούσε.
Την επιδίωξη του αυτή υπονόμευε η αυξανόμενη Χριστιανική πίστη την οποία εξελάμβανε ως απειθαρχία στην εξουσία του και την οποία προσπαθούσε να εξαλείψει όπως ακριβώς έκαναν χωρίς επιτυχία οι πριν μα και οι μετά αυτόν Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.
Η καθιέρωση της Νέας Επίσημης Εθνικής Λατρείας η οποία έχει πλέον κοινό φιλοσοφικό περιεχόμενο, μέσω της τόνωσης του συγκριτισμού στην λατρεία της παραδοσιακής Θρησκείας, ώστε να αποτελεί ομογενές λατρευτικό σύνολο, αποτελεί πλέον την κυρίαρχη ιδεολογική ταυτότητα του Ρωμαϊκού Κράτους που βασίζεται σ' αυτήν προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διασπαστικές τάσεις που δυναμίτιζαν την συνοχή και την ευημερία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου