Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ

Ο Άγιος Μάμας μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Αυριλλιανού. Ο Αυριλλιανός έκανε συστηματικό διωγμό κατά των χριστιανών, τους τελευταίους μήνες της βασιλείας του. Τα προηγούμενα χρόνια καταδίωκε μόνο αποσπασματικά τους Χριστιανούς όταν θεωρούσε ότι με την συμπεριφορά και το παράδειγμά τους συνιστούσαν κίνδυνο για την συνοχή της αυτοκρατορία.
Η μεταρρύθμιση της αρχαίας θρησκείας από τον Αυτοκράτορα Αυριλιανό, με την αναγνώριση ως επίσημης θρησκείας του κράτους, της λατρείας του Ήλιου και συν αυτόν του ίδιου του αυτοκράτορα, ένα σκοπό είχε: την ενοποίηση και την συγκέντρωση δύναμης του Ρωμαϊκού κράτους.

Το 275 μ.Χ. όταν βρισκόταν στον Κάτω Δούναβη πολεμώντας τους Γότθους που συνιστούσαν σοβαρή απειλή των συνόρων απο τον βορρά, εξέδωσε ένα διάταγμα κατά των χριστιανών το οποίο κοινοποίησε στους διοικητές των Επαρχιών. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος αυτού. Έπεσε νεκρός χτυπημένος απο το ξίφος ενός απο τους πιο πιστούς του Γραμματείς. Ο Άγιος Μάμας υπήρξε από τους τελευταίους μάρτυρες εκείνης της σκοτεινής εκείνης εποχής. Λίγα χρόνια μετά το μαρτυρικό του τέλος ο Αυτοκράτορας Κωσταντίνος ψηφίζει το διάταγμα των Μεδιολάνων, σύμφωνα με το οποίο οι διωγμοί σταματούν και εφαρμόζεται η ανεξιθρησκεία.
Στην περίπτωση του πρώτου μαρτυρίου, όταν ο Μάμας δηλαδή στέλνεται από τον διοικητή στις επαρχίας στον ίδιο τον Αυτοκράτορα στις Αιγές για να δικαστεί, τότε δεν έχουμε συστηματικό διωγμό.
Το ότι οι μαθητές στέλνονταν στους ναούς την ημέρα εορτής του Δία για να θυσιάσουν στις Αναγνωρισμένες Εθνκές Θεότητες, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διοικητικό μέτρο στα πλαίσια ανασύνταξης στις Εθνικής Θρησκείας.
Το ότι κάποιος μαθητής αριστοκρατικής καταγωγής, αρνήθηκε να υπακούσει συμπαρασύροντας και τους συμμαθητές του, δεν υπήρξε αιτία αρκετά ισχυρή στον διοικητή της επαρχίας να τον τιμωρήσει, αλλά στάλθηκε στον ίδιο τον Αυτοκράτορα -που τυχαία ουσιαστικά- βρισκόταν εκεί κοντά, αποδικνύει πως ο Διωγμός δεν ήταν συστηματικός. Αν ο διωγμός ήταν συστηματικός ο Έπαρχος μπορούσε και τον Μάμα να θανατώσει αλλά και την μεγάλη του περιουσία να δημεύσει και όλα τα προνόμιά του να καταργήσει όπως συνήθως συνέβαινε σε αντίστοιχα μεγάλους διωγμούς.
Ο Αυτοκράτορας προσπάθησε να μεταπείσει τον Μάμα με απειλές αλλά και με υποσχέσεις. Επιδιώκοντας να τον πείσει να μην αντιδρά στην ενότητα του κράτους που επιζητούσε να θεμελιώσει, έχοντας ιδιαίτερα αυτήν την αξίωση από όσους ανήκαν στην ανώτερη τάξη, ή από όσους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν να επηρεάσουν και τον υπόλοιπο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: