Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Η μορφή του Αυτοκράτορα στα νομίσματα του 274 μ.Χ.







Η ανακάλυψη και η παράθεση νομισμάτων, που κόπηκαν στα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στα Νομισματοκοπεία της Ανατολικής Επικράτειας κατά την περίοδο Βασιλείας του Αυριλιανού, μας πληροφορεί για το ρόλο της αυτοκρατορικής λατρείας ως συνδετικού κρίκου μέσα στο Ρωμαϊκό Imperium.
Στο χρονικό εκείνο διάστημα, περισσότερες από τριακόσιες πενήντα πόλεις έκοψαν νομίσματα με τις πιο ποικίλες παραστάσεις , ανάλογα πάντα με τις εκάστοτε περιστάσεις.
Τα νομίσματα εκείνα πληροφορούν το λαό για τους αγώνες και τις νίκες του αυτοκράτορα. Έτσι, η παράσταση του ηγεμόνα ως νικητή απειράριθμων εχθρών, αποτέλεσε αγαπητό θέμα της νομισματοκοπίας. Οι επιτυχίες στη μάχη ανακοινώνονται με ποικίλους τρόπους: μια Νίκη τρέχει κρατώντας στεφάνι και κλαδί φοίνικα, άλλη αποθανατίζει κάποια νίκη πάνω σε ασπίδα, ο ίδιος ο αυτοκράτορας στεφανώνεται από τη θεά της νίκης ή στέκεται μπροστά στο τρόπαιο.Τέλος, εικονίζεσαι και ο θεός του πολέμου, ο Άρης, ο Mars Ultor των Ρωμαίων, σύμβολο της δύναμης και του μεγέθους του ρωμαϊκού στρατού.
Τα νομίσματα αυτά μπορεί να διαφέρουν ως προς τις ανάγλυφες παραστάσεις της μίας τους πλευράς, έχουν όμως ένα κοινό στην άλλη πλευρά: τον Αυτοκράτορα να φέρει Στέμμα με Ακτίνες παρομοιαζόμενος πλέον με τον Θεό Ήλιο.
Το στέμα αυτό που αντικατέστησε την απλή Αυτοκρατορική κορδέλα που οι πρίν τον Αυριλιανό Αυτοκράτορες φορούσαν, συμβολίζει την Θεϊκή υπόσταση του Νέου Ρωμαίου Αυτοκράτορα και τις τιμές που έπρεπε πλέον να του αποδίδονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: